|
Diferenţa dintre Crimeea şi Kosovo: protectorii
|
În ultimele zile, multă lume compară evenimentele din Crimeea cu agresiunea NATO împotriva Iugoslaviei în 1999. În acelaşi timp fiecare interpretează evenimentele aşa cum vrea. De exemplul, fostul ambasador al SUA la Moscova, Michael McFaul, a declarat pentru CNN că amestecul militar al Rusiei este inacceptabil, deoarece există o mare diferenţă între situaţia din Crimeea şi din Kosovo în anul 1999: „Nu are rost să fie comparate Crimeea şi Ucraina cu Kosovo şi Serbia. Serbia îi ameninţa pe kosovari, iar Ucraina nu ameninţă pe nimeni”.
Însă, poate un stat să ameninţe o parte din propriul teritoriu? În provincia autonomă Kosovo trăiesc sârbi, albanezi, turci şi alţii. „Kosovarii” ?! – nu există un asemenea popor. Pe cine au apărat acolo SUA? În Kosovo nu există nici un american, iar în Crimeea se află 1,5 milioane de ruşi. Aceasta este o diferenţă foarte mare.
Dar, pentru mass-media occidentală există foarte multe lucruri comune între Crimeea şi Kosovo. După cum scria Ian Traynor în The Guardian, „Tactica şi metodologiile utilizate de Milosevic în timpul războaielor din fosta Iugoslavie şi Kosovo, este evidentă. Dacă Putin a decis să devină un nou Milosevic, Occidentul va vedea o nouă divizare în Europa”.
Slobodan Milosevic dorea ca totul să fie bine, însă nu a reuşit. El nu a avut destule forţe pentru a se opune avansării NATO spre est. Dorind să amplaseze forţele sale în estul Europei, America a ales provincia autonomă sârbă Kosovo şi Metohia pentru a crea acolo o bază strategică. În acest scop SUA au utilizat Armata de Eliberare din Kosovo, care figura pe lista americană a organizaţiilor teroriste.
După ce forţele NATO au intrat în Kosovo, SUA au construit acolo baza Bondsteel, a doua ca mărime din Europa. Ea permite SUA să controleze zona Mării Mediterane şi a Mării Negre, precum şi rutele din Orientul Mijlociu, Africa de Nord şi Caucaz şi tranzitul resurselor energetice din regiunea Mării Caspice şi Asia Centrală. Pentru SUA aceste baze din Serbia sunt absolut legale şi foarte profitabile. Americanii nu plătesc pentru utilizarea terenurilor de stat din Kosovo.
Spre deosebire de americani în Kosovo, Rusia plăteşte pentru baza sa 100 de milioane de dolari pe an. Iar Flota rusă a Mării Negre se află în Crimeea deja de 230 de ani. „Flota rusă a Mării Negre nu este un vagabond. Oraşul Sevastopol este casa ei”, a subliniat vicepremierul rus Dmitri Rogozin. În urmă cu 50 de ani, Crimeea era o parte a Uniunii Sovietice, în timp ce SUA au ocupat o parte a teritoriului sârb cu ajutorul unei agresiuni şi fac totul pentru ca ea să devină un stat marionetă.
Legăturile istorice, economice şi culturale cu Ucraina pot da Rusiei dreptul să intervină pentru a proteja poporul său. În schimb ce caută SUA pe teritoriul sârb ?
Milena Ţmilianici
Traducerea și adaptarea
George Constantin
din http://bulgarian.ruvr.ru/
|
|
Adaugat la: 2014-02-26 | Autor: Milena Ţmilianici |
|