De curînd la editura Curtea Veche a apărut sub semnătura lui Ion Jianu o lucrare remarcabilă „Gheorghe Apostol şi scrisoarea celor şase”.
Titlul cărţii nu este decît o fericită capcană, căci subiectul acestul volum se abate de la titlu –momentul istoric al scrisorii celor 6 rămînînd un pretext – în mod fericit oferindu-ni-se relatările a şapte personalităţi legate nu doar de scrisoarea celor 6 ci şi de mai multe evenimente din timpul guvernărilor comuniste din România.
Lucrarea beneficiază de o prefaţă semnată de Vladimir Tismăneanu, autor ce s-a preocupat destul de intens de studierea guvernărilor comuniste în România dar care, citind cartea lui Ion Jianu, speră „ca apariţia acestei lungi convorbiri să prilejuiasca utile discuţii despre ce a fost comunismul românesc”.
În descifrarea modului de structurare a lucrării suntem ajutaţi chiar de către autor.
Concepută în 1990 ca volum de interviuri cu Gheorghe Apostol, Corneliu Mănescu,Constantin Pîrvulescu, Alexandru Bîrlădeanu, Grigore Rânceanu, Silviu Brucan - semnatarii scrisorii de protest adresate preşedintelui României Nicolae Ceauşescu- proiectul nu s-a mai realizat, dintre cei vizaţi doar Gh.Apostol şi C-tin Pîrvulescu sacrificîndu-şi timpul pentru un dialog pe teme care deveniseră deja istorie.
Şi în vreme ce dialogul cu ultimul – datorită vîrstei dar şi anumitei structuri de personalitate a celui intervievat – nu s-a dovedit interesant, autorul adaugă alte interviuri cu personalităţi ale perioadei, sau materiale documentare.
Interviul cu Apostol, a avut loc în 1990, pornind de la „scrisoarea celor 6”. În interviu însă, se abordează momente istorice importante precum actul de la 23 August 1944 precum şi încheierea celui de-al doilea război mondial şi obţinerea de către liderii comunişti a sprijinului URSS în restituirea Ardealului de Nord ajuns sub stăpînirea Ungariei în 1940.
Apostol prezintă apoi acţiunile conducerii comuniste de eliminare a controlului sovietic asupra României şi de promovare a unei politici de deplină independenţă.
Un eveniment abordat pe larg este dispariţia lui Gh.Gheorghiu Dej şi venirea la conducerea României şi a partidului unic, a lui Nicolae Ceauşescu.
Deşi marcate de un puternic subiectivism, sunt dezvăluite elemente din culisele puterii ce au făcut ca la conducerea Partidului Comunist Român să ajungă N.Ceauşescu, deşi favoritul pentru aceasta funcţie era Gh.Apostol.
Aceasta „concurenţă” pentru funcţia supremă în partid, i-a marcat lui Gh.Apostol evoluţia ulterioara, ca persoană cu funcţii publice, dar în mare măsură i-a afectat şi viaţa personală.
Relaţiile sale cu şeful statului român au cunoscut o continuă deteriorare, datorită stilului unipersonal de conducere, dar şi orientărilor în politica internă a lui Ceauşescu.
Conflictul lui Apostol cu Ceauşescu a căpătat o formă deschisă prin semnarea scrisorii celor 6 ce a fost făcută publică de către presa occidentală.
Realizarea interviului ni-l arată pe Ion Jianu, nu doar un talentat reporter şi scriitor, ci şi un perseverent şi inspirat investigator.
Dar el nu se mulţumeşte doar cu atît. Doritor să clarifice mai mult din momentul istoric al scrisorii celor 6, în lipsa unor mărturisiri ale participanţilor apelează la alte surse documentare în completarea acestui „dosar” istoric.
Regăsim astfel în volum un interviu cu Ştefan Andrei, fost ministru de externe al României, ce aduce unele clarificări atît în problema alegerii lui N.Ceauşescu în fruntea partidului, cît şi în privinţa activităţii lui Gh.Apostol, ce a lucrat pentru o perioadă în diplomaţie.
Pentru momentul alegerii secretarului general al PCR/PMR, regăsim în volum şi un fragment din amplul interviu acordat în anii 90 Laviniei Betea de fostul prim ministru comunist Ion Gheorghe Maurer.
Completarea investigaţiei de tip memorialistic a implicat şi dialogul cu Gh Dindere, personaj important al structurilor de putere comuniste la nivelul jud. Dolj, iar pentru scurt timp şi la nivel central, precum şi cu prestigiosul actor craiovean Ilie Gheorghe.
Cei doi reuşesc să completeze tabloul unor acţiuni de contestare a politicii lui N.Ceauşescu, iniţiate de Gh.Apostol, pentru care au fost contactaţi şi ei, dar şi să ofere elemente autobiografice menite să reconstituie atmosfera politică a acelei perioade.
Portretul de contestatar al lui Gh. Apostol este completat şi de relatările lui William Pfaff, ziarist american, fost corespondent la Bucureşti, precum şi de un interviu acordat înainte de 90 de regretatul ziarist Aristide Buhoiu, în care acesta prezintă colaborarea sa la sfîrşitul anilor 80, cînd se stabilise în SUA, cu Gh Apostol, în publicarea unor opinii critice la adresa lui Ceauşescu.
Cartea lui Ion Jianu este completată cu un capitol „lista biografică” ce cuprinde fişele biografice ale celor mai importante personaje menţionate în paginile anterioare, iar la sfîrşit ca anexe regăsim cîteva din fotografiile lor precum şi fotocopii ale unor documente.
Deşi dominată de personalitatea interlocutorilor- căci stilul lor de expunere este firesc să domine interviurile – cartea ne face totuşi să-l simţim ca autor riguros pe Ion Jianu – prin modul cum şi-a pregătit întrevederile – dar şi ca un comentator captivant al evenimentelor şi personajelor – prin notele şi explicaţiile ce însoţesc interviurile.
Bine ar fi fost ca acest volum să apară la începuturile anilor 90.Unele din personalităţile prezentate – pe atunci încă în viaţă – ar fi putut să reacţioneze la evenimentele evocate, completînd – sau contestînd aceste pagini de istorie, inevitabil încărcate de subiectivism.
Este bine însă că deşi cu întârziere avem încă un reper în desluşirea unei epoci nu prea îndepărtate.
Faţă de modul cum au fost abordate evenimentele şi mai ales personajele – mărturisesc impresia deosebită pe care mi-a lăsat-o autorul.
Astfel, după 1989, interlocutorii personalităţilor comuniste au adoptat un stil ironic – inchizitor.
Încercarea unor autori de a părea parteneri imparţiali în dialogurile cu foştii reprezentanţi ai puterii comuniste au eşuat. Ei nu s-au putut abţine să nu transfere intens sentimentele lor de ostilitate faţă de perioada anterioara lui decembrie 89, deformîndu-le sau – dintr-un orgoliul mărunt al revanșei față de puternicii unei epoci - cu puterea stînd în condeiul lor, au împins către derizoriu prezentarea unor idei, oameni și momente istorice.
Ion Jianu îşi păstrează însă cumpătul. Este un anchetator abil şi necruţător, dar nu uită că datoria sa este să scrie despre vremuri trecute şi nu să rescrie vremurile trecute – şi astfel reuşeşte să fie mai obiectiv decît mulţi istorici, prezentînd „ fără ură şi părtinire„ cîteva fragmente din frământata istorie de aproape 5 decenii a României, după1944.
În această carte, slujind cititorul,cum de atîţia ani s-a desprins să o facă în calitate de gazetar, Ion Jianu, îi lasă pe aceşti cititori să judece oamenii şi epoca, pe care, cu adevărat şi pe deplin, nu le pot judeca decît timpul.
Iată de ce „Gheorghe Apostol şi Scrisoarea celor 6„ a lui Ion Jianu, este o carte pe care o citeşti cu nerăbdare, dar cu trecerea timpului simţi nevoia să o reciteşti, văzînd cum în fiecare zi sensul istoriei se schimbă.
Simion Silviu Șomîcu
Titlu: Gheorghe Apostol şi Scrisoarea celor 6
Autor: Ion Jianu
Editura: Curtea Veche
Colecție: Istoria timpului prezent
Anul apariției: 2008
Număr pagini: 184
Format: 13×20 cm
ISBN: 978-973-669-637-4
|