Vizitatori:19612    
Cultură
Comunicare
Economie Educaţie
Psihologie
Geografie Istorie Societate Politică Drept
Instituţii
Stiinţa
Tehnologie

Zelensky: lege împotriva libertăţii presei   
După legea împotriva minorităţilor,  Zelensky  a lansat o lege împotriva libertăţii mass-media     

În Ucraina este ameninţată libertatea presei şi a jurnaliştilor, după cum susţine  Federația Internațională a Jurnaliștilor (IFJ) într-un document publicat .

Președintele Volodymyr Zelensky a semnat un proiect de lege controversat care extinde puterea guvernului de a controla mass-media, punând în pericol libertatea presei și pluralismul mass-media din țară. Federația Internațională a Jurnaliștilor (IFJ) se alătură afiliaților săi ucraineni, Uniunea Națională a Jurnaliștilor din Ucraina (NUJU) și Sindicatul Independent al Presei din Ucraina (IMTUU), solicitând guvernului să revizuiască noua legislație și să înceapă un amplu dialog cu sindicatele jurnaliştilor şi sectorul mass-media.
(IFJ) mai precizează

Libertatea și pluralismul presei sunt ameninţate  în Ucraina în textul legii „Cu privire la
mass-media”, înaintată Parlamentului în 2020 și aprobată la 13 decembrie 2022, care sporește controlul guvernului asupra informațiilor. Legea împuternicește autoritatea de reglementare, Consiliul Național al Radiodifuziunii și Televiziunii, ai cărui membri sunt numiți de Președinte  și Parlament, cu o autoritate mai largă asupra sectorului media ucrainean.

În conformitate cu legislația recent adoptată, semnată de Zelensky la 29 decembrie, Consiliul Național al Radiodifuziunii și Televiziunii va putea interzice temporar activitatea mass-media online și va cere furnizorilor de internet să blocheze accesul la publicațiile online fără o hotărîre judecătorească, va putea  emite ordine obligatorii către redactiile mass-media, va putea  reglementa  activitatea operatorilor de televiziune prin cablu și online și va putea  anula  înregistrarea presei scrise, printre altele.

În iulie 2022, când Ucraina  a primit statutul de țară candidată la UE, afiliații IFJ, NUJU și IMTUU, împreună cu Federația Europeană a Jurnaliştilor (EFJ), au cerut autorităților ucrainene să alinieze proiectul de legislație privind mass-media la standardele europene ale  libertăţii presei.

O declarație publicată de NUJU pe 13 decembrie a avertizat că libertatea de exprimare este amenințată în Ucraina și a catalogat drept „excesivă” puterea  largă acordată autorității naționale de reglementare. Sindicatul jurnaliştilor a spus că „legea nu are în vedere reglementarea sferei mass-media, ci de fapt, stabilirea unor relații de subordonare, atunci când mass-media trece sub controlul autorităților”.
Într-o declarație emisă la începutul lunii ianuarie, IMTUU a avertizat că legea nu conține restricții privind crearea de servicii media liniare de către stat, permițând monopolizarea frecvenţelor de emisie cu conținut creat exclusiv de mass-media de stat. „Această stare de fapt va permite creşterea nelimitată a  influenței politice a forţelor  politice pro-guvernamentale asupra mass-media și contrazice principiul pluralismului, care va crea probleme sistemice cu democrația”.

În plus, sindicatul a remarcat că, potrivit legii, anularea licențelor și interzicerea activităților media pot avea loc  fără o decizie a autorității de reglementare și a instanței, care „anulează rolul autorității de reglementare și îi pune în totalitate pe proprietarii de mass-media, în  dependență politică și economică faţă de deciziile personale ale președintelui țării, ceea ce va crea probleme democrației”, a adăugat acesta.
Secretarul general al FIJ, Anthony Bellanger, a avertizat că legea va avea un efect de limitare asupra libertăţii de exprimare. „Suntem extrem de îngrijorați de deriva autoritară a guvernului ucrainean faţă de mass-media și jurnaliști. Deși noua legislație este destinată să pună în aplicare Directiva Europeană, ar putea crea probleme sistemice pentru democrația din Ucraina, deoarece extinde controlul statului asupra mass-media”, a declarat Bellanger.

„Solicităm guvernului să rescrie legea și să deschidă o discuție cu organizațiile jurnaliștilor și mass-media. Nu poate exista o democrație fără jurnalism independent”, a adăugat el.
Foto: Zelensky în timpul unei conferințe de presă, pe 11 ianuarie 2023,FJ- Y. Dyachyshyn / AFP
 
Adaugat la: 2023-01-16 | Autor: Silviu Şomîcu
Copyright and rights 2025 IPA CIFATT Craiova