Vizitatori:19612  
Programe de Formare si Documentare pentru Tineret
Recomandări ANPC   

Alegerea celor mai bune produse  sau servicii, în această perioadă din an, implică o foarte mare atenție pe care fiecare persoană trebuie să o acorde cumpărăturilor. Despre ce ar trebui să avem în vedere, când alegem o ciocolată, de exemplu, o figurină dulce, un cozonac, un platou de prăjituri, dar și jucării pentru micuți, a vorbit, în cadrul unui interviu, Cosmin Șomîcu din cadrul Comisariatului pentru Protecția Consumatorului Dolj.
 

Reporter: În această perioadă, ca în fiecare an, riscurile sunt la fiecare pas, pentru consumator. Ce facem cu produsele din carne? Dar cu cele de patiserie/cofetărie? Sau cu ciocolata și produsele din ciocolată? Cum ne asigurăm că sunt conforme?
C. Ș.: Pentru a se bucura pe deplin de sărbători, consumatorii trebuie să țină cont de mai multe aspecte foarte importante. La cumpărarea produselor din carne să acorde atenție deosebită la aspectul produsului. Totodată, trebuie să urmărească modul de etichetare, să nu cumpere produse preambalate neetichetate. La cele vrac este obligatorie înscrierea, la locul de comercializare a datei durabilității minimale, a datei limită de consum și a ingredientelor alergene. Consumatorul poate să refuze produsele din carne tocată pentru care există îndoieli privind calitatea și modul de informare prin etichetare. Se recomandă să nu cumpere produse din carne tocată din locuri neautorizate, întrucât comerciantul respectiv nu are posibilitatea să asigure condițiile optime de transport, depozitare și comercializare și nu poate elibera bon de casă cu care să fie justificată tranzacția comercială.
Rep.: Contează foarte mult și spațiul unde se expun. Ce trebuie să urmărim?
C.Ș.: Sfătuim consumatorii să urmărească, în cazul produselor alimentare, modul de expunere și comercializare a acestora, pentru a observa unele indicii care pot să conducă la identificarea riscurilor pentru sănătate și anume: existența și funcționarea vitrinelor frigorifice în care sunt expuse alimentele; integritatea ambalajelor, care trebuie să asigure protecție pe timpul transportului, depozitării și comercializării și etichetarea acestora, cu date referitoare la tipul produsului, originea acestuia, termenul de valabilitate.
Rep.: Dar comerciantul? Are anumite reguli în privința echipamentului?
C.Ș.: Sigur că are. Înainte de achiziționarea alimentelor, din locuri specializate în acest sens, consumatorii trebuie să se asigure că vânzătorul este echipat corespunzător, poartă halat de protecție și bonetă, iar manipularea alimentelor neambalate o realizează cu mâinile acoperite de mănuși curate sau de unică folosință.
Rep.: Prețul este un alt aspect important. Sunt vânzători care te grăbesc din anumite motive. Ne facem timp să verificăm bine prețul?
C.Ș.: Cumpărătorul trebuie să acorde atenție prețului afișat și să verifice concordanța dintre prețurile afișate la raft și cele marcate pe bonurile de casă. Sfătuim ca de fiecare dată, consumatorii să solicite și să păstreze bonul de casă pentru a putea proba în cazul în care, în mod justificat, dorește să reclame calitatea/siguranța unui produs.
Rep.: Aceleași recomandări și pentru produsele de patiserie (cozonaci, checuri), cofetărie, pentru ciocolată?
C.Ș.: În primul rând, achiziționarea produselor se va face numai din locuri autorizate, unde spațiile de comercializare trebuie să fie în permanență curate și bine întreținute; Personalul care comercializează produse de patiserie trebuie să poarte echipament de protecție sanitară, respectiv halat de protecție și bonetă, iar manipularea produselor să se facă cu mâinile acoperite de mănuși curate sau de unică folosință. Produsele de patiserie neambalate se vor vinde din recipiente curate, la adăpost de praf și de insecte, fiind servite numai cu ustensile speciale. Este interzis a se permite consumatorilor să aleagă produsele cu mâna. Pentru produsele de patiserie preambalate, data durabilității minimale este stabilită de producător și se va inscripționa pe etichetă/ambalaj.
Rep.: Se cumpără, în această perioadă și foarte multă ciocolată. Aici ce urmărim?
C.Ș.: Etichetele acestor produse trebuie să conțină următoarele informații: denumirea produsului, numele și adresa producătorului sau ale ambalatorului sau ale distribuitorului. În cazul produselor din import, se vor înscrie numele și adresa importatorului sau ale distribuitorului înregistrat în România, data durabilității minimale, cantitatea netă și condițiile de depozitare. Toate produsele din import trebuie să fie însoțite de etichete cu elementele de identificare și informare în limba română. Pentru ciocolată și produse din ciocolată se menționează în mod obligatoriu conținutul de cacao substanță uscată, exprimat în procente, astfel: “ cacao…% minim”.
Rep.: Și dacă optăm pentru acea ciocolată cu diverse umpluturi?
C.Ș.: În cazul ciocolatei umplute se menționează produsul de umplutură. Se exceptează de la indicarea cantității nete produsele din ciocolata preambalate, cu o greutate mai mică de 50 grame. Aceasta excepție nu se aplică produselor cu o greutate netă mai mică de 50 grame fiecare, atunci când sunt prezentate într-un ambalaj conținând doua sau mai multe astfel de produse, dacă conținutul net total, inclusiv ambalajul, este egal sau mai mare de 50 grame. În cazul produselor din ciocolată turnate și goale în interior, această indicație poate fi înlocuită cu conținutul net minim. Se va face o mențiune privind adaosul de cafea sau băuturi spirtoase, atunci când acesta depășește 1% din masa produsului. Ciocolata proaspătă trebuie să prezinte o suprafață lucioasă, nestratificată și fără pete, să fie onctuoasă, casantă la rupere fără senzație de rugozitate la masticare, culoare și gust specific, iar drajeurile trebuie să aibă suprafața netedă, lucioasă, uscată și nelipicioasă.
Rep.: Dar cu jucăriile? Cum ne asigurăm că nu ne expunem niciunui risc?
C.Ș.: Dacă vrei să dăruiesti o jucărie care să nu reprezinte un pericol pentru copii, ci să fie un cadou practic, atractiv care să aducă zâmbete pe chipurile lor, trebuie să ții cont de următoarele sfaturi: să achizitionezi jucării numai din magazine și/sau raioane specializate, unde se eliberează documente de cumpărare (factură, bon fiscal, chitanță fiscală), de care vei avea nevoie pentru a putea proba tranzacția, în cazul în care, în mod justificat, doresti să reclami calitatea/siguranța unui produs. Să alegi întotdeauna jucării potrivite pentru vârsta copilului, capacitățile și aptitudinile sale. Jucăriile trebuie să fie însoțite de avertismente generale privind grupa de vârstă recomandată, care ajută la alegerea jucăriei. Trebuie să ai în vedere faptul că jucăriile care nu sunt destinate unui grupe de vârstă specifice pot să îi rănească.
Rep.: Sunt elemente care ar trebui să fie trecute pe etichetă?
C.Ș.: Cumpărătorul poate verifica dacă jucăriile au marcate pe corpul lor, într-un mod vizibil, lizibil și durabil, următoarele elemente: coordonatele producătorului și/sau importatorului, numărul unic de identificare a jucăriei (tipul, lotul sau numărul de serie ori al modelului sau alt element de identificare) și marcajul de conformitate CE care conduce la supoziția că jucăria este sigură. Dacă jucăriile sunt de dimensiuni mici, elementele de mai sus sunt indicate pe ambalaj sau într-un document care însoțește jucăria. De asemenea, cumpărătorul trebuie să verifice existența instrucțiunilor de utilizare și a avertismentelor specifice, însoțite de indicații privind precauțiile în utilizare pentru anumite categorii de jucării. Acestea trebuie sa fie traduse obligatoriu în limba română și trebuie respectate.
Rep.: Tot în această perioadă apar și tot felul de oferte. Cum ne asigurăm că luăm o decizie corectă și că nu cădem, de fapt, într-o falsă impresie că am luat un bun sau un produs la ofertă.
C.Ș.: Reducerile mari de preţ, într-o anumită perioadă, sunt binevenite atât pentru consumatori, cât şi pentru operatorii economici. Pentru a beneficia de aceste reduceri, fără să le fie afectate interesele economice, consumatorii trebuie să se informeze cât mai complet asupra produselor pe care intenţionează să le achiziţioneze, să fie extrem de vigilenţi şi să acorde maximă atenţie tuturor detaliilor, în special în perioada marilor reduceri de preţuri. De asemenea, recomandăm verificarea preţurilor prin consultarea site-urilor care afişează preţuri comparative pentru acelaşi produs. Preţul redus trebuie să fie inferior preţului de referinţă.
Rep.: Ce este acest preț de referință?
C.Ș.: Preţul de referinţă reprezintă cel mai scăzut preţ practicat în acelaşi spaţiu de vânzare în perioada ultimelor 30 de zile, înainte de data aplicării preţului redus. Orice anunţ de reducere de preţ exprimată în valoare absolută sau în procent trebuie efectuat vizibil, lizibil şi fără echivoc pentru fiecare produs sau grupă de produse identice: fie prin menţionarea noului preţ lângă preţul anterior, barat; fie prin menţiunile ‘preţ nou’, ‘preţ vechi’ langă sumele corespunzătoare; fie prin menţionarea procentului de reducere şi a preţului nou care apare lângă preţul anterior, barat.
Rep.: Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorului Dolj participă la Comandamentul de iarnă deja constituit?
C.Ș.: Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorului DOLJ participă prin comisarii săi la acțiunile desfășurate în cadrul Comandamentului de Iarnă constituit la nivelul Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor astfel încât activitatea de control și supraveghere piață să fie eficientă în zonele cu potențial turistic în această perioadă.
Rep.: Cerem sau nu cerem bonul fiscal, atunci când nu ni se oferă?
C.Ș.: Recomandăm tuturor consumatorilor să solicite și să păstreze bonul de casă pentru a putea proba în cazul în care, în mod justificat, doresc să reclame calitatea/siguranța unui produs.
 
 

 
Adaugat la: 2022-12-16 | Autor: Redacţia | Revista:
Copyright and rights 2025 IPA CIFATT Craiova